royal enfield joop

Op de Belgische motormarkt verschijnt Royal Enfield sinds begin 2019 dan ook weer voor het eerst in de verkoop top 15. Mede door de komst van een nieuwe importeur die afgelopen maand de 1000e Royal Enfield in de Benelux heeft afgeleverd. Royal Enfield is de oudste nog bestaande motorfietsfabrikant. Opmerkelijk is dat de fabrikant de laatste jaren bezig is aan een stevige opmars. Met modellen die volop geïnspireerd zijn op designs uit haar verleden. Maar wel met hedendaagse frametechniek.

Hoe het begon

In 1891 begon Royal Enfield in Redditch (UK) met het produceren van fietsen. Mede door het fabriceren van precisieonderdelen voor wapens wordt het handelsmerk ‘Made like a Gun’ geïntroduceerd. Voordat de eerste motorfiets van het merk zijn intrede doet maken ze ook vierwielers. In 1900 doen ze zelfs mee aan de ‘1000 Mile Trial’. Een martelende cross country route van London naar Edinburgh en terug..

Nederlands tintje

Royal Enfield Flying
Flying Flea inclusief de kooi waarmee hij uit het vliegtuig werd gegooid.

Vervolgens in 1901 werd dan de eerste motorfiets gefabriceerd. Waarna ze in 1914 hun eerste eigen 2-takt krachtbron maken. Begin jaren dertig wordt het iconische model Bullet geboren en dat is daarmee ook het langstlopende model. Nog steeds in productie tot op heden. Maar zoals gezegd, gezonde ambitie hebben ze dus bij Royal Enfield.

En waar Italianen vooral vanuit hoogmoed denken dat de hele wereld zich maar moet aanpassen aan hun smaak, pakt Royal Enfield het anders aan. Met designklassiekers alleen kom je er niet. De overname van de in de motorbranche zeer bekende framebouwer Harris is dan ook goed nieuws voor iedereen die op een klassieke Enfield heeft gereden.

Royal Enfield: De India Connectie

Begin jaren vijftig plaatst het Indiase leger een bestelling Bullets om de landsgrenzen mee te bewaken. In eerste instantie worden er complete motorfietsen geleverd. De volgende bestellingen geschieden in onderdelen om ze in India te assembleren. Aan het begin van de jaren zeventig, als Royal Enfield en vele andere merken failliet gaan, gaat de volledige productie verder in India.

In de periode 1964 – 1967 ontstaan er twee latere iconen. In 1964 komt de Continental GT op de markt, een rasechte Café Racer en de Interceptor. Deze Cali Cruiser is voornamelijk hot in de States en wordt nog tot juni 1970 in de ondergrondse fabriek in Upper Westwood gefabriceerd.

© Bron artikel: Autoblog

Zit je met een vraag
over motor of scooter?
Gas erop & kom even langs

Winkel

Steenweg op Brussel 135
1745 Opwijk
Belgium

Copyright © 2022. Alle rechten voorbehouden.
Privacy policy | Cookie policy

SOCIAL